Välja rätt duschblandare

Dags att göra snyggt i badrummet? Även de som inte har viljan att genomföra en hel badrumsrenovering har möjligheten att ge badrummet en riktig ”ansiktslyftning”. Detta bara genom att byta ut delar av inredningen och välja nya kranar. En punkt som kan göra stor skillnad är att byta ut en gammal, sliten och ful duschblandare mot en ny. Det blir inte bara snyggare utan ofta även mer funktionellt.

Det man bör tänka på när man köper duschblandare är bland annat:

DuschaCC-mått

När en duschblandare ska monteras på väggen och det är dolda rör (rör som går i väggen) bör man först och främst mäta måtten mellan de två rör som kommer ut från väggen. Detta kallas CC-mått och man mäter då från mitten det ena röret till mitten av det andra. De vanligaste är 40, 80, 150 och 160 mm. Men de som har en mycket gammal duschblandare kan även se att det finns andra mått. Väljer man fel CC-mått går det inte att montera blandaren i de fall som rören är dolda. Detta eftersom de inte går att dra om på samma sätt som de rör som ligger utanpå kaklet.

Eftersom detta är en av de viktigaste punkterna delar många företag in dem i kategorier just efter CC-måttet på duschblandarna.

Termostat

Idag har de allra flesta duschblandare termostat och det är till och med krav på att blandare som installeras i hyreshus och offentliga byggnader har termostat. Men självklart finns alternativet att välja bort detta. Men frågan är varför man som privatperson skulle vilja göra det.

Betjäning

Med betjäning menas hur vattnet sätts igång på duschblandaren. Det vanligaste på duschblandare är tvåhandslösningen. Detta gör att man sätter värmen på ett reglage och hur mycket vatten som ska flöda på ett annat. Men det finns även enhandsfattning då bara en spak förs åt sidan för att justera värmen och upp/ned för att öka eller minska flödet.

Inbyggnad

Att ha ett duschsystem som är helt inbyggt uppfattas av många som något mycket snyggt. Men detta kostar också betydligt mer. Det är få privatpersoner som väljer detta alternativ och detta beror just på den betydligt större kostnaden. Inbyggda duschsystem ses ofta på badhus eller offentliga lokaler. Även i utbudet hos stora etablerade badrumsföretag märks det att de inbyggda varianterna inte är mest efterfrågade. En del företag väljer helt enkelt att inte ens erbjuda detta alternativ.

Märke

Vilket märke som väljs är inte så noga – så länge man väljer ett etablerat och känt märke. Att välja billiga lösningar är inte att rekommendera eftersom de inte ens alltid följer svensk VVS-standard.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 + 1 =