Klarna är ett så kallat fin-tech företag som ofta lyfts upp som lysande exempel på hur tekniska lösningar inom finanssektorn kan vara extremt lönsamma. Företaget växte mycket snabbt i början och tog stora marknadsandelar inom betalningslösningar och finansieringslösningar.

Många E-butiker använder Klarna som betalpartner vilket gör att det är Klarna som därmed sköter hela faktureringsbiten. Skulle en kund inte betala är det även Klarna som har hand om att skicka ut påminnelser och eventuellt gå vidare till inkasso. Samtidigt har man mött konsumenternas behov av enkla betalningslösningar. Detta både via Klarna Månadsfaktura, Klarna Checkout och Klarna Delbetalning.

Cred: Wikipedia

Sett i backspegeln såg utvecklarna av Klarna ett behov både hos E-butikerna och hos kunderna. Ett behov som de sedan kopplade samman genom flera innovativa lösningar.

Även om utvecklingen har gått extremt snabbt i Sverige så började man tidigt se på andra marknader. Om man kunde komma in på den amerikanska marknaden skulle det öppna upp möjligheter som aldrig kommer att uppstå i Sverige. Nu verkar det som att vägen dit ser lite rakare ut.

Klarna, som fick banktillstånd under 2017, kommer att ge ut nya aktier. Dessa kommer att köpas av kortjätten Visa. Med tanke på hur stor Visa är över hela världen bör denna affär skapa helt nya affärsmöjligheter för Klarna och en tydlig väg in på den amerikanska marknaden.

Någon summa är inte officiell men med tanke på det värde som Klarna har är det lätt att förstå att det handlar om betydande belopp.

Genom samarbetet ser Klarna det möjligt att få lönsamhet på nya marknader och i länder där fakturabetalning inte är lika vanligt som i Sverige. I Sverige är det mycket vanligt att människor handlar på faktura och det är troligtvis en av de stora orsakerna till att Klarna kunde slå igenom så fort.

Men i Nederländerna, Storbritannien och USA är kreditkorten vanligare. Det handlar då inte bara om att inköpen sker via kreditkort utan att kreditkorten sedan används om man önskar delbetala inköpet. Därmed har kreditkort varit en ”konkurrent” om Klarnas kunder. Detta inte minst eftersom Klarna erbjuder delbetalning (mot ränta) på inköpen vilket skapar betydande intäkter.

Att de nu valt att samarbeta med Visa kan tolkas som att de fokuserar på att samarbete med ett kortföretag istället för att försöka konkurrera med dem.