Har man hamnat på delvis ekonomiskt obestånd och fått betalningsanmärkning(ar) så blir möjligheten att låna betydligt svårare. Det är inte alls omöjligt men räntan blir betydligt högre, vad får man vara beredd att betala i ränta och vilka, om några, speciella villkor gäller?

Ett bra exempel på kreditgivare i Sverige som tillåter betalningsanmärkningar är Cashbuddy. Hur står sig de mot deras konkurrenter? Är det en bra eller dålig kreditgivare?

Vilken ränta kan man få?

Kortfakta om Cashbuddy

Lån kan tecknas på minst 5000 kr och mest 25 000 kr. Det går att välja på amorteringstid på 1 år upp till 5 år. Den effektiva räntan, oavsett lånebelopp eller amorteringstid, är 29,4 %.

Vad säger andra om Cashbuddy?

I en recension av Cashbuddy ges kreditföretaget 7/10 i betyg. Betyget grundar sig på hur tydliga de är med villkoren på sidan, dess avgifter, administration och ränta. Det kreditbolaget främst får positivt omdöme på är tydlighet och enkelhet. Den medelhöga räntan drar ner betyget något.

Är det dyrt?

Att betala 29,4 % i effektiv ränta är dyrt – eller? Det är viktigt att komma ihåg att Cashbuddy primärt vänder sig mot en kreditsvag kundgrupp. Det går att låna pengar trots betalningsanmärkningar och gamla utmätningsförsök.

För personer som inte har betalningsanmärkning är 29,4 % extremt dyrt – men det är helt fel kundgrupp. Dessa bör vända sig till någon annan kreditgivare.

Om Cashbuddy ställs mot andra kreditgivare som accepterar betalningsanmärkningar ligger de på ”medelnivå”. Det finns betydligt dyrare alternativ i så kallade högkostnadskrediter, något som Cashbuddy inte erbjuder.

Samtidigt finns det kreditgivare med något lägre räntenivåer. De flesta som ger lån till personer med betalningsanmärkningar har ränta på minst 20 – 25 %.

Finns det onödiga avgifter?

Nej, vilket är mycket positivt. Det finns idag ett flertal kreditgivare som gör det otroligt svårt för låntagarna att förstå vad det egentligen kostar. Detta med uppläggningsavgift, aviavgifter osv. Här är det enbart ränta – och en ränta som tydligt visas upp.

Var tas kreditupplysning?

Cashbuddy tar kreditupplysning via UC (Upplysningscentralen). En del låntagare anser detta vara negativt då de har noteringar hos UC som andra kreditupplysningsföretag inte kan ta del av. Inte sällan handlar det om personer med anmärkningar från flera kreditgivare som generellt har svårt att få lån. Men genom att Cashbuddy tar UC kommer dessa noteringar i så fall visas.

Vilka krav finns på inkomst, ålder m.m?

Det år som låntagaren fyller 20 år kan låneansökan skickas in. Här har de alltså något hårdare krav än vissa andra kreditgivare, som kan ha nivån på 18 år.

Skuldsaldo får inte finnas hos Kronofogden men däremot kan det gå bra med betalningsanmärkning eller tidigare utmätningsförsök.

Personen måste även ha inkomst – men det framgår inte hur stor summa. Visserligen beror kravet på inkomst av hur stor summa som ska lånas men det hade varit fördelaktig om olika nivåer hade nämnts.

Sammantaget – Cashbuddy är tydlig med ränta och villkor. De har även en enkel ansökningsprocess. Räntan är medelhög i förhållande till andra kreditgivare som ger lån trots betalningsanmärkning.

Att de fått 7/10 i andra recensioner är förståeligt då kreditbolaget har flera styrkor – samtidigt som det är svårt att ge 10 poäng till ett kreditbolag med närmare 30 % ränta. Det även tydligt varför de har just denna räntesats. Hade de haft en enda procentsats högre effektiv ränta hade det räknats som högkostnadskredit.

Vi ställde frågan “Är det en bra eller dålig kreditgivare?” i början och det enkla svaret är att de tillhör den stora gruppen långivare precis i mitten. De är inte superbra men heller inte alls dåliga, har man betalningsanmärkningar så är Cachbuddys räntor ungefär vad du får räkna med att betala.