Att välja hushållsvåg

Det finns en rad tillfällen då en hushållsvåg används i hemmet. Det är främst i köket och då vid matlagning och bakning men den kan lika gärna användas för att avgöra vem som fångat den tyngsta fisken eller mäta vikten på vätskor inför fysiska experiment. Vad ska man då tänka på när man köper in en sådan våg?

  • Tareringsfunktion

Med tareringsfunktion menas att man kan nollställa vågens mätning trots att det ligger vikt på den. Det är därmed en mycket bra funktion vid exempelvis bakning. Man kan då ha bakbunken på vågen och väga första ingrediensen direkt i skålen. Därpå används tareringsfunktionen och vågen nollställs. När sedan nästa ingrediens läggs i ser man exakt hur många gram som lagts ner i bakbunken.

  • Intervall

Att köpa en hushållsvåg med detaljerat intervall är en stor fördel. Detta eftersom man helt enkelt tydligare kan se hur mycket produkterna som ligger på vågen väger. Att välja en våg som visar varje gram är en fördel i längden. Även om man inte har behovet idag så kan det uppkomma behov framöver att ha denna detaljerade funktion behövs.

Ett annat intervall man bör titta på är hur mycket som går att väga på vågen. Den våg som fick ”Bäst i Test” av Smartson var Zade 8260. Denna våg har ett intervall från 1 gram upp till 5kg. Det är inte ovanligt och delades med många andra vågar. Det som gjorde att just denna våg vann priset var däremot främst användarvänligheten.

  • Användarvänlighet

Att väga ska vara enkelt och snabbt. Det låter självklart men vissa tillverkare har lagt in så många funktioner att det är krångligt att göra en enkel mätning. I grunden handlar det bara om på/av och eventuellt nollställa vågen. Touchskärm kan se snyggt ut men händerna är ofta kladdiga när man bakar och då är det bättre med tydliga klassiska knappar

Lycka till i köket – Välj rätt hushållsvåg så ökar chanserna att det går bra med kommande bakning.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

65 + = 74